Zou jij als arts graag aan de slag willen in Duitsland? Ben je op zoek naar een tijdelijke ANIOS functie of zelfs een AIOS specialisatieplek? We begeleiden jou vanuit onze kennis, ervaring en ons netwerk om de stap over de grens te maken!

Werken in het buitenland

Steeds meer zorgprofessionals gaan naar het buitenland om internationale werkervaring op te doen, de eigen taalkennis te verbeteren en zich persoonlijk verder te ontwikkelen. Velen voor beperkte duur, anderen voor onbepaalde tijd. Een verblijf van langere tijd in het buitenland verhoogt in het algemeen de toekomstige carrièreperspectieven.

Door het hoge opleidingsniveau zijn Nederlandse medische vakmensen graag gezien in het buitenland. Toch vergt werken in het buitenland, zeker binnen een beschermde beroepsgroep als de zorg, het nodige aan papierwerk en formaliteiten, ook binnen de EU. Hier profiteer jij van de uitgebreide ervaring en persoonlijke aandacht van TMI.

TMI: even voorstellen

TMI is sinds 2001 dé detacheerder in de Zorg. TMI biedt de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke voorwaarden meer ervaring op te doen bij diverse instellingen in zowel binnen- als buitenland. Zo bemiddelen wij verpleegkundigen, paramedici, artsen en medisch specialisten naar meerdere landen, ook voor vaste banen. We beschikken over de kennis, het netwerk en de ervaring om voor jou de juiste match te maken met de door jou gewenste baan in Duitsland.

De Duitse Zorgsector

De Duitse Zorgsector staat te springen om Nederlandse Zorgprofessionals. Duitsland kent een vrije markt, wachtlijsten voor behandelingen zijn er zeldzaam. De Duitse Zorg ligt op een hoog niveau, dat vergelijkbaar is met de Zorg in Nederland. We bieden mogelijkheden voor vele disciplines, waaronder voor verpleegkundigen, fysiotherapeuten, artsen en medisch specialisten.

In Duitsland is een tekort aan arts-assistenten, met name in het grensgebied met Nederland en België. Er is daardoor een grote vraag naar Assistenzärzte in Weiterbildung (AIOS) in de specialismen: interne geneeskunde, neurologie, anesthesie en gynaecologie. Overige specialismen zijn ook kansrijk indien je bereid bent in geheel Duitsland aan de slag te gaan.

Werken in Duitsland

Hamburg, München en Keulen zijn de drie populairste steden in Duitsland, op de voet gevolgd door Dresden, Freiburg en Berlijn (Brandmeyer Stadtmarken-Monitor 2015). In Berlijn bevindt zich ook het Charité, het grootste ziekenhuis van Duitsland dat ook tot de grootsten van Europa behoort. In totaal zijn er in Duitsland ongeveer 2.000 ziekenhuizen en circa 13.000 verzorgingshuizen (Statistisches Bundesamt 2013). TMI biedt jou de mogelijkheid om in het Bundesland Nordrhein-Westfalen (NRW) te werken. NRW grenst aan Nederland en telt 17,9 miljoen inwoners en is qua grootte het 4eBundesland van Duitsland. 29 van de 79 Duitse grootsteden bevinden zich in het dichtbevolkte NRW. Voor een aantal disciplines zijn er ook mogelijkheden buiten NRW.

Volgens het Bondsministerie voor gezondheid (Bundesministerium für Gesundheit) telt het gezondheidswezen tot de belangrijkste werkgevers. Ongeveer één op de acht mensen in de beroepsbevolking werkt in de zorg. Toch is er, volgens de Duitse werkvoorziening (Bundesagentur für Arbeit), in nagenoeg elke Duitse deelstaat een tekort aan geschoold personeel in de gezondheidszorg. De zogenaamde Fachkräftemangel. Het invullen van openstaande vacatures, in het bijzonder die voor artsen, verpleegkundigen en ouderenverpleegkundigen, blijkt steeds moeilijker.

De zorginkomens zijn vastgelegd in CAO’s (Tarifverträge) en/of kunnen individueel tussen werkgevers en werknemers worden bepaalt, echter betalen werkgevers voor de gezochte mensen vaak ruimere salarissen. Het minimum aantal wettelijk verplichte vakantiedagen bedraagt 24, dit is vastgelegd in het “Bundesurlaubgesetz”. Toch zijn er ook hier uitzonderingen en is er meer mogelijk. Het belastingklimaat in Duitsland is meerdere procenten gunstiger en ook de kosten voor levensonderhoud en brandstof liggen lager dan in Nederland. De levensstandaard is zeer hoog. Over de precieze voorwaarden van de door jouw gewenste baan informeren we je graag in een persoonlijk gesprek!

Leven in Duitsland

Het aanbod van kwalitatief hoogwaardige huurwoningen in Duitsland is zeer groot. Als vervoersmiddel van keuze gaat de Duitser het liefst met de auto, toch is het openbaar vervoer in Duitsland ook zeer goed geregeld en pakken steeds meer mensen de fiets. Zowel in steden als wel gebieden buiten de stad zijn talloze winkels en supermarkten om in de dagelijkse inkoopbehoeften te kunnen voorzien. In Duitsland vind je op veel plekken ook een wekelijkse markt waar de meest verse producten en levensmiddelen te vinden zijn. De balans tussen werk en privé is een belangrijk terugkerend thema in Duitsland en er wordt veel waarde gehecht aan voldoende kwalitatieve uitvluchtmogelijkheden voor inde vrije tijd, dit zie je terug in het grote aanbod van activiteiten, festivals en verenigingen. In de zomer zijn de Duitse Oost- en Noordzee kust populaire bestemmingen terwijl in de winter veelal geskied en gesnowboard wordt. Ook op het gebied van kunst en cultuur heeft Duitsland zeer veel te bieden, elke Duitse deelstaat heeft zo zijn eigen identiteit.

Loopbaanbegeleiding door TMI

Wij ondersteunen je graag bij het vinden van een nieuwe en passende baan. Met onze jarenlange ervaring in het bemiddelen van (para)medici naar Duitsland weten wij alles van de benodigde formaliteiten en eisen. We begeleiden paramedici met het aanvragen van de Anerkennung van het Nederlandse diploma en medici met het aanvragen van de Duitse Approbation en Facharztanerkennung voor medisch specialisten.

Een voorwaarde van werken in Duitsland is het spreken van de Duitse taal op B2-niveau. TMI heeft een leraar Duits in dienst die kan helpen om binnen korte tijd het gewenste niveau Duits te bereiken. Zo denken we in alles mee en helpen we je van A tot en met Z om in dienst te kunnen treden in Duitsland!

Met ons gratis advies en begeleiding helpen wij je graag verder in je carrière. We gaan dan ook graag vrijblijvend met je in gesprek om alle mogelijkheden te bespreken!

Bekijk hier de openstaande vacatures voor artsen en medisch specialisten in Duitsland

Interesse in meer informatie?

Neem direct contact op met
André Herveille
Managing Director TMI GmbH
(zowel Duits als Nederlands sprekend)

  • a.herveille@tmi-jobservices.de
  • +49 171 968 6395

Arts Sahana Arumugam is druk bezig met de voorbereiding om aan de slag te gaan in de Duitse stad Düren. Hoe dit proces verloopt? Sahana vertelt!

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.